Top

Wasmachine waterslot

Waterbeveiliging wasmachine
Waterbeveiliging wasmachine
Luide pieptoon klinkt bij
lekkage & water op vloer
€ 18,50
Wasmachine-waterslot
Wasmachine-waterslot

Elektronisch waterslot

met slang-verbinder
€ 56,70
Waterstop-230volt
Waterstop-230volt

Elektronische waterstop

met stroomonderbreker
€ 119,00

Wasmachine waterslot voorkomt overstroming


wasmachine met aquastop voorzieningModerne wasmachines en vaatwassers zijn voorzien van een Aqua Stop. Hij wordt ook wel Waterstop of Waterslot genoemd en is te herkennen aan de verdikking op het uiteinde van de slang.

Vaak vormt deze slang één geheel met de wasmachine, d.w.z. dat hij niet kan worden losgeschroefd. Dat is voor de veiligheid, omdat er elektrische bedrading in de slang is ondergebracht.

In principe is een Aqua Stop een beveiligingsklep die de watertoevoer moet afsluiten zodra er lekkage optreedt. Voor water lekkage zijn allerlei oorzaken te bedenken: een lekkende schroefaansluiting, een gesprongen slang of een onderdeel in de wasmachine dat kapot is gegaan.

Verschijningsvormen waterslot (aqua stop)

wasmachineslang-met-aquastop
  • Het mechanische wasmachine waterslot is ingesteld op een bepaald watervolume per inlaatsessie. Dit type is niet erg nauwkeurig en kleine lekkages blijven soms onopgemerkt.
  • Een elektromechanisch wasmachine waterslot is via een kabeltje verbonden met een vochtsensor onderin de machine. Zolang deze sensor droog is zal de klep geopend blijven. Dit systeem is niet altijd betrouwbaar bij stroomuitval.
Vaatwassers met een elektromechanische sensor hebben vaak een lekbak onderin de machine. Wanneer bijvoorbeeld een slangklem een klein beetje lekt kan het een tijdje duren tot de lekbak vol water staat. Vanaf dat moment doet de vaatwasmachine het opeens niet meer, doordat zijn aquastop is geactiveerd...

Energiebesparing voor wasmachine

Gebruikers van een hotfill voorschakelapparaat hoeven niet bang te zijn voor overstroming, want de MS1002plus is standaard voorzien van een lekkage beveiliging. Als er water op de vloer ligt worden beide kranen afgesloten; ook als er geen netspanning is.

Watermelder als alternatief voor waterslot

aqua detect signaleert water op de vloerHeeft je wasmachine of vaatwasser geen waterslot? Dan kun je een alarmmelder toepassen, bijvoorbeeld de afgebeelde Aqua Detect, die je op de vloer legt.

Zo'n eenvoudige watermelder is ook handig in aanrechtkastjes en dergelijke. Maar het enige wat hij doet is hard piepen als er water op de vloer ligt. Als je niet ingrijpt, bijvoorbeeld omdat je niet thuis bent, zal de lekkage gewoon doorgaan...

Zelf een waterslot op de wasmachine maken

wasmachine kraan met half duims schroefdraadEen betere oplossing is een actief systeem: dat wil zeggen een watermelder die geluid maakt èn direct de kraan afsluit. Hij moet in actie komen zodra er water op de vloer of onder de wasmachine ligt.

Hiervoor bestaat een elektronisch wasmachine-waterslot dat past op de gebruikelijk 3/4-duims wasmachine-kraan, zoals die hiernaast is afgebeeld. Je schroeft hem als het ware tussen de kraan en de slang.