Top

Energiebesparend wassen met een hotfill

energiebesparing met een hotfillWil jij ook energie-besparend wassen? Zonder dat je een nieuwe machine moet aanschaffen? Dat kan met een hotfill-apparaat, dat wassen met voorverwarmd water mogelijk maakt. Dit is in feite een uitbreiding op je wasmachine.

Van het energieverbruik gaat gemiddeld 80% naar het elektrische verwarmings-element in de wasmachine.

Stroomverbruik van wasmachine reduceren

In de onderstaande tabel kun je de besparingen op de stroomkosten vinden. Deze berekeningen van de energiebesparing zijn opgesteld door de fabrikant, die hiervoor uitging van een gezin met 2 kinderen en 6 wasbeurten per week.

De energiebron heeft betrekking op de methode voor het verwarmen van het warme tapwater. In de meeste gevallen zal dat aardgas zijn. De kolommen met de liters verwijzen naar de hoeveelheid water die nodig is per wasbeurt.

Energiebesparend wassen met hotfill

Energiebron 40 liter 60 liter 100 liter
olie € 35,64 € 46,13 €   83,87
aardgas € 39,89 € 51,62 €   93,85
pellets € 44,13 € 57,11 € 103,83
zonneboiler € 54,10 € 70,01 € 127,30

 De energiebesparing is vermeld op jaarbasis en de bedragen zijn gebaseerd op een gemiddeld stroomtarief van € 0,255 per kWh. Dit kan afwijken al naar gelang het energiebedrijf, je regio en allerlei heffingen. Het is duidelijk dat energiebesparend wassen het meeste oplevert als je een zonneboiler hebt!

Terugverdientijd van energiebesparend wassen

De aanschafprijs van een hotfill inclusief alle toebehoren is € 269,95. Heb je al een warme en een koude kraan? Dan zijn er geen kosten voor een installateur. Je kunt dit hotfill voorschakelapparaat gemakkelijk zelf aansluiten, zonder dat je iets moet veranderen aan de installatie of de wasmachine.

vb 1: wasbeurt 60 liter, boiler op aardgas, besparing € 51,62 / jaar
Hotfill terugverdientijd particulier: 5,2 jaar.
Hotfill terugverdientijd bedrijf (excl. BTW): 4,3 jaar.

vb 2: wasbeurt 60 liter, zonneboiler, besparing € 70,01 / jaar
Hotfill terugverdientijd particulier: 3,9 jaar
Hotfill terugverdientijd bedrijf (excl. BTW): 3,2 jaar.

vb 3: wasbeurt 100 liter, boiler op aardgas, besparing € 93,85 / jaar
Hotfill terugverdientijd particulier: 2,9 jaar.
Hotfill terugverdientijd bedrijf (excl. BTW): 2,4 jaar.

vb 4: wasbeurt 100 liter, zonneboiler, besparing € 127,30 / jaar
Hotfill terugverdientijd particulier: 2,1 jaar
Hotfill terugverdientijd bedrijf (excl. BTW): 1,8 jaar.

Terugverdientijd met aanleg van een warme kraan

De kosten van het aanleggen van warme kraan zijn o.a. afhankelijk van de benodigde leidinglengte en of je het zelf kunt doen of moet laten installeren. Als er vlakbij de wasmachine al een warme leiding loopt is een priktapkraan (kost € 10,00 à 15,00) de goedkoopste oplossing. Wanneer je de klus laat uitvoeren kunnen de kosten al gauw oplopen tot 100 Euro. Het is dus verstandig om voor jouw specifieke situatie eerst prijsopgave te vragen.

Stel dat de kosten voor het aanleggen van een warme kraan uitkomen op € 70,00. Dat tel je op bij de aanschaf van de hotfill, zodat de totale investering € 339,95 bedraagt. Vervolgens deel je dit bedrag door de besparing. In voorbeeld 3 wordt de terugverdientijd dan 3,6 jaar.

Extra besparingen door energiezuinig wassen

Bovenop het voordeel van energiebesparend wassen biedt een hotfill:
  • besparing op het wasmiddelverbruik
  • jouw bijdrage aan een beter milieu (minder CO2 uitstoot)

Energieverbruik van wasmachine

Is energiebesparend wassen voldoende rendabel voor jou? Dat kun je bepalen door rekening te houden met de factoren die zijn van invloed zijn op het energieverbruik van je wasmachine (of vaatwasser):
  • werkelijke aantal wasbeurten
  • de gehanteerde wastemperatuur
  • het stroomverbruik van je wasmachine
  • het waterverbruik van je wasmachine
  • rendement van de verwarmingsinstallatie

Hotfill voor professioneel gebruik

hotfill bespaart energie in wasseretteEnergiebesparend wassen met een MS1002plus is vooral zinvol op plekken waar veel wordt gewassen, zoals in huishoudens met kinderen, wasserettes, appartementen en studenten-huizen. Een hotfill op de vaatwasser is interessant voor restaurants, hotels, kantines en verzorgingstehuizen.

Hoe vaker de wasmachine of vaatwasser aan staat, des te eerder is de hotfill terugverdiend. Bovendien heeft het hotfill apparaat een langere levensduur dan de wasmachine.